I cafeen var det der blev rost aller mest næstefter mine kager, mine te boller. Jeg fik blandt andet følgende at vide: verdens bedste te-boller, de er bedre end min mors, men bedst af alt, de er bedre end min bedstemors! Så af hjertet tak for alle de kommentarer og ikke mindst køb af mange te-boller!
Så nu er tiden kommet! Efter mange (læs: rigtig mange) af jer har efterspurgt opskriften, så kommer den her.
MEN først til mine regler omkring mine te boller, for jeg vil næsten vædde med, at det ikke handler om selve opskriften, men selve fremgangsmåden (Jeg har lært fra den bedste; min onkel Peter Bager):
REGEL 1: Salt og smør må IKKE komme direkte ned i gæren. Salt nedbryder gærcellerne, mens smør omkapsler gærcellerne. Derfor er det vigtigt, at du som i min opskrift blander; vand, gær, sukker og æg, herefter kommer mel ovenpå og så ovenpå melet kommer du salt og smeltet smør og så ælter sammen. Så risikere du ikke at fucke med gærcellerne, for hvis det sker, vil din dej ikke hæve korrekt!
REGEL 2: Dejen SKAL være lidt klistret. Kom endelig ikke for meget mel i, så dejen bliver fuldstændig fast. Den må gerne være ja klistret. Du skal kun lige kunne forme dine te boller uden at dejen sidder fst på fingrene.
REGEL 3: Når dejen er lavet skal den først hæve i skålen. Gerne et lunt sted og med et viskestykke over. Den skal hæve til tre dobbelt størrelse. Derefter former du te bollerne. På mine bradepander kan der være 12 boller på hver. Når du har formet te bollerne lader du dem hæve endnu engang. Denne gang til dobbelt størrelse.
Det handler ikke om at sætte minutter på, men om at kigge på din dej.
Og så tror jeg vi er klar til opskriften! 🙂
Hvis I kunne tænke jer at prøve nogle lidt anderledes te boller, så køb vores bog. Deri er der en spændende opskrift på te boller med spinat og rødbede, der er flettet sammen.
Du kan bestille bogen med autografer i ved at sende en mail til: Info@simonethoruperiksen.dk eller købe den i butikkerne fra d. 1 september.
Ingredienser
Pensling
|
|
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
- Bland vand og gær sammen og rør indtil gæren er opløst. Smelt smørret i en gryde ved middelvarme.
- Bland herefter æg og sukker ned til gær blandingen.
- Kom melet ovenpå og kom herefter smør og salt oven på melet og rør sammen. Og husk endelig, pas på ikke kom for meget mel i. Kom lidt i af gangen indtil du har en god dej, der stadig er klistret og ikke for hård. Hvis du kommer til at lave den for hård, så frygt ej, bare ælt lidt mere vand i og den kan sagtens reddes.
- Lad dejen hæve et lunt sted i skålen til tre dobbelt størrelse. Form herefter bollerne og kom dem på bradepanden og lad dem hæve til yderligere dobbelt størrelse.
- Rør æggeblommer og sødmælk sammen.
- Pensel bollerne forsigtigt og bag dem indtil de er færdige. De er færdige når de er let gyldne på toppen. Jeg vil sige omkring 15-20 minutter. Men hold øje, alle ovne er forskellige 🙂
- Og sådan laver du verdens bedste te-boller.... Hvis du altså spørger gæsterne i cafeen 😉
18 Comments
Marianne
26. august 2017 at 19:46Du skriver ikke noget om æltning. Skal dejen ikke æltes, eller bare røres sammen?
Liv Martine
28. august 2017 at 19:25Den skal æltes sammen jo 🙂
Emilie B
27. august 2017 at 6:31Hej Liv!
Jeg undrer mig lidt over at det første man skal gøre er at tænde for ovnen 😀 Den skal vel først bruges flere timer efter, når dejen har hævet to gange? 😉
Liv Martine
28. august 2017 at 19:26Det er fordi jeg ikke har nogle steder der er lunt, så stiller jeg skålen ovenpå ovnen, så den hæver hurtigere 😉
Betina
22. oktober 2017 at 8:49Hej Liv.
Nu vil jeg prøve din lækre bolledej. Men kan det virkelig passe at der skal 165g sukker i? Det virker så voldsomt ift. den ene spiseske jeg plejer at komme i??
Liv Martine
3. november 2017 at 14:04Åh yes 😉
Natalie
8. december 2018 at 9:25Hej Liv.
Hvor længe plejer dejen at skulle hæve til at starte med? Hvis man ikke helt har et lunt sted.
Liv Martine
18. december 2018 at 14:381 time 🙂
Birgitte Soetmann
9. august 2019 at 15:16Hvor mange tebolłer bliver der når jeg bruger 800-900 gr mel
Liv Martine
6. november 2019 at 9:42Altså når du bruger denne opskrift? 🙂
Annemette
10. august 2019 at 10:59Kan man komme fuldkorns mel i uden dejen bliver ødelagt
Liv Martine
6. november 2019 at 9:41Sagtens <3 prøv halv-halv - det er ret lækkert <3
Frida
15. september 2019 at 20:15Hej Liv,
Er der en mulighed for at forberede bollerne dagen eller aftenen inden de skal bruges? Kan man f.eks. fryse dem eller lade dejen hæve over nat i køleskabet?
Liv Martine
6. november 2019 at 9:40Det vil jeg ikke anbefale da jeg ikke selv har pøvet det <3
Holger Veje Videsen
17. september 2019 at 19:38Hej Liv!
Må æltningen foregå med min Kenwood?
Mvh Holger
Liv Martine
6. november 2019 at 9:40Sagtens <3
Malene
13. oktober 2019 at 11:05Hej 🙂 Jeg oplever ofte at gær-brød bliver tørt og kedeligt næste dag. Det virker til at der er virkelig meget gær i denne opskrift, så hvor lang tid vil du sige bollerne holder sig lækre? 🙂
Liv Martine
6. november 2019 at 9:38Dagen efter hvor jeg rister dem, og så synes jeg de bliver for kedelige <3