Tid til influenza vaccination – At være ung med en kronisk sygdom

// Reklame for Sundhedsstyrelsen //

Jeg har lavet et samarbejde med intet mindre end sundhedsstyrelsen, og det synes jeg ærlig talt er en lille smule blæret. Det er et samarbejde jeg er ret stolt af. Et samarbejde som virkelig giver mening, fordi jeg håber at kunne oplyse jer, om noget jeg ikke selv anede.

Jeg blev for nogle måneder siden kontaktet og spurgt om jeg kunne være interesseret i en kampagne omkring gratis influenza vaccination, og jeg må indrømme, at jeg på daværende tidspunkt ikke anede hvad hun snakkede om.

Men efter en lang snak, fandt jeg ud af, at fordi jeg har en kronisk sygdom, type 1 diabetes, så er jeg i den målgruppe, som får tilbudt en gratis vaccination, da jeg er i højere risiko for at blive syg af influenza.

Samtidig med at jeg ligger i en højere risiko, så bliver jeg bare dårligere end jeg gjorde før jeg fik type 1 diabetes.

Jeg bliver mere utilpas og det tager meget længere tid at komme ovenpå en omgang influenza end normalt. Derudover så når jeg bliver ramt, så fucker mit blodsukker pænt meget. Det er altid meget sværere at styre end blodsukker når man feks. er syg, da det bare aldrig vil som man selv vil. Det ligger ofte højere end normalt.

Jeg sagde et stort JA TAK til dette samarbejde, da jeg gerne vil hjælpe sundhedsstyrelsen med at oplyse mine følgere om, at det altså er ganske gratis at få en influenza vaccination hvis man ligesom jeg har en kronisk sygdom. Derudover giver det ekstra meget mening, da jeg rent faktisk ikke selv anede at det var en mulighed.

Ung med en kronisk sygdom

Jeg må indrømme, at jeg hader, at sige, at jeg har en kronisk sygdom. OG jeg prøver så ofte som muligt at tænke, at det bare er en del af mig. For det er det jo. Men samtidig skal min sygdom ikke være MIG hvis I forstår. Jeg er stadig præcis den samme, som jeg var før min sygdom. Den eneste forskel hos mig er, at jeg er blevet min egen bugspytkirtel. Til jer der ikke ved det, så fik jeg tilbage i 2015 konstateret type 1 diabetes, som er en sygdom der ikke kan kureres og en sygdom jeg skal leve med resten af mit liv.

En kronisk sygdom lyder så voldsomt, og det er også derfor at I ikke høre mig fortælle en masse om min type 1 diabetes på mine sociale medier.

De fleste af jer ved, at jeg har sygdommen, og der er mange af jer der rigtig gerne vil høre mere om det. Men det er ikke længere en ting som jeg ser som noget særligt. Det er bare en del af min hverdag, og noget jeg egentligt ikke tænker en frygtelig masse over længere. Eller det ligger jo i ens tanker hverdag fordi sygdommen skal passes, men det er ikke noget jeg på samme måde tager notis af som jeg gjorde i starten. Det er bare sådan mit liv er.

Da jeg i starten åbnede op for, at jeg havde sygdommen lavede jeg en lille serie på min youtube, som jeg henviser til, hvis folk gerne vil vide mere. Det er 4 små afsnit på youtube, hvor jeg deler mine bedste råd til, hvordan jeg håndtere min sygdom, og prøver altid at få det bedste ud af tingene, selvom det ikke altid er lige er det nemmeste.

Hvis I har lyst kan I se alle afsnittene lige her, hvis I gerne vil vide mere om, hvordan det er at have en kronisk sygdom som type 1 diabetes, når man er ung.

Tilbage til hvorfor jeg ikke fokusere så meget på min sygdom, udover at jeg selvfølgelig passer sygdommen med blodsukker målinger og insulin indtag. Hvis jeg brugte alt for meget energi og krudt på at tænke over, at jeg rent faktisk har en rimelig nedern kronisk sygdom, så ville jeg ende med at blive frygtelig ked af det.

Jeg synes da det er mega råddent, at jeg ikke bare kan gå over i skabet og kører en pose chips ind i hovedet uden at tænke over, hvor meget insulin jeg skal tage, jeg synes da det er super irriterende at jeg altid skal huske min insulin uanset hvor jeg befinder mig, jeg hader at skulle stå op om natten med lavt blodsukker og spise selvom jeg ikke er sulten, jeg synes det er forfærdeligt irriterende at jeg altid har i baghovedet, “hvad mon mit blodsukker er nu” “nu skal jeg også huske at spise” “hvor er min insulin” “Jeg ved ikke om jeg har flere nåle tilbage”, “Mit immunsystem er ikke lige så stærkt som tidligere” “åh nej, jeg orker ikke blive syg, fordi det tager altid længere tid nu at komme ovenpå” osv osv. Men jeg har taget et valg og jeg har valgt en strategi fra start og besluttet, at den her lorte sygdom (undskyld mit sprogbrug) den skal ikke påvirke mit liv på nogen måde, og jeg vil have lov til at leve præcis som før.

Netop derfor har jeg også takket ja til denne kampagne omkring gratis influenza vaccination!

Hvis du er i tvivl om du skal tage den, eller gerne vil vide, hvordan det foregår, når du får vaccinationen, så kan du se med lige her:

Hvor mange af mine følgere kendte til den gratis influenza vaccination?

Jeg lavede en meningsmåling på min instagram, hvor jeg spurgte hvor mange, der vidste at man kunne få den gratis. Over 10.000 deltog i min meningsmåling.

Det viste sig at 59% vidste det, men hele 41% vidste ikke, at det var en mulighed.

4171 vidste ikke det var en mulighed, og jeg har efterfølgende modtaget et utal af beskeder, sandsynligvis fra dem der har svaret nej, at de enten har fået taget influenza vaccinationen, eller har fået bestilt en tid.

Det gør mig virkelig stolt, at jeg har været med til, at få nogle til, at få taget vaccinationen, og været med til at oplyse jer om muligheden.

Jeg har fået lov til at dele en besked, og I skal vide at hver og en besked. Det gør mig virkelig glad, fordi jeg kan fornemme, at det giver rigtig meget mening, at jeg har sagt ja til denne kampagne.

Tid til influenza vaccination

Så folkens, op af stolene til alle jer der ligger i målgruppen og stadig ikke har fået den taget.

Influenza vaccinationen har været mulig, at få siden den 1/11 og hvis du ikke allerede nu har fået det, så synes jeg bare du skal se at komme i gang.

Hvis du gerne vil vide lidt mere, så har influenzavaccination til formål at forebygge mod influenza samt mildne og forkorte eventuelle influenzaforløb i influenzasæsonen.

Mange lader sig ikke vaccinere, fordi de føler sig sunde og raske – særligt unge mennesker omfattet af tilbuddet, tænker ikke over det og kender måske slet ikke til tilbuddet om influenzavaccination, heller ikke øvrige personer med kroniske sygdomme, som også kan få den gratis.

Hvis du har lyst til at læse mere, så kan du klikke lige her.
Eller gå ind på beskytdigmodinfluenza.dk – derinde kan du også læse om du er i målgruppen, der har mulighed for at få influenza vaccinationen gratis.

OG ellers så er det bare at gribe telefonen og få bestilt en tid ved din praktiserende læge, eller tag på apoteket. Der vaccinere de også, og der behøver du ikke at bestille tid.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.