Mens du læser dette blogpost, vil jeg bede dig om at gøre noget for mig først.
Du skal trykke på dette LINK, og have det kørende i baggrunden. Du forstår hvorfor, når du trykker på linket.
Jeg vil starte med at sige tak for jeres kæmpe interesse for alle mine mange flødeboller, jeg har store planer, og DU kan godt glæde dig!
Planen var faktisk, at I ikke skulle have en opskrift endnu, men der er så mange af jer, der virkelig gerne vil lave flødeboller i julen, så I får her den første opskrift (Psst, der kommer to mere meget snart!)
Klassiske flødeboller bliver den første opskrift. I skal jo lige i gang!
Mange af jer har skrevet af jeres skum falder af så snart i dypper det i chokoladen, så inden du får opskriften, kommer mine 3 regler omkring flødeboller.
1 . Flødebolleskummet skal minimum piskes i 5 minutter, så du får en meget sej og fast skum. Når du har sprøjtet skum på dine bunde, lad skummet stå og tørrer, mens du forbereder din chokolade!
2 . Bland din chokolade med kakaosmør, så du får en mere lind chokolade der ikke er for fast. Du kan købe det lige HER. Det gør det nemmere at vende flødebollen på hovedet i chokoladen, da chokoladen bliver mere flydende.
3 . Alt skummet skal dækkes af chokolade, husk også bunden. Hvis du ikke dækker det hele risikere du at din skum vil udvide sig og du får “orme” af marengs 😉
Nu har du reglerne, så er du klar til at lave dine måske første flødeboller.
Klassiske LUKSUS flødeboller
Antal: 12-15 stk
Redskaber
Rund udstikker (alternativt et glas)
Sukkertermometer
Engangssprøjtepose
Rund tyl 22 mm
Ingredienser
Bund
250 g marcipan
Lidt flormelis
Skum
240 g sukker
115 g glukosesirup
75 g vand
140 g past. æggehvider
20 g sukker
1 tsk vaniljepasta
Overtrækschokolade
250 g hakket mørk chokolade
75 g kakaosmør
Fremgangsmåde
Bund
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rul marcipanen ud i flormelis og udstik 12-15 bunde.
Bag dem i 5-8 minutter indtil de bliver gyldne. Tag dem herefter ud og lad dem køle.
Kom dem eventuelt på frost hvis de skal køle hurtigere 😉
Skum
Kog 240 g sukker, vand og glukosesirup op til 117 grader. Imens det koger, pisker du dine æggehvider skummede og tilsætter dine 20 g sukker, og pisker det ganske let op.
Kom herefter din varme sukkermasse i, hæld det i, i en tynde stråle, mens du fortsat pisker. Skru røremaskinen op på den højeste hastighed og pisk, indtil skummet bliver fast. Det er vigtigt at du her er tålmodig og lader det piske i minimum 5 minutter. Det skal være en fast, sej masse. Rør til sidst din vaniljepasta i. Kom herefter din skum i din sprøjtepose med en rund tyl 22 mm.
Sprøjt skummet i toppe på de afkølet bunde. Se video herunder. Lad flødebollerne stå i køleskabet, mens du forbereder din chokolade.
Chokoladeovertræk
Kom din hakkede chokolade og hakkede kakaosmør i en skål der kan komme i mikroovnen. Varm din masse i 30 sekunder af gangen, og rør i massen. Dette fortsætter du med indtil chokoladen begynder at smelte. Herefter giver du kun chokoladen 10 sekunder og røre. du skal ramme en temperatur mellem 32-33 grader.
Kom chokoladen i et glas, hvor din flødebolle kan dyppes i. Husk at tjek det inden du hælder chokoladen derned i.
Tag din flødebolle og dyb skummet i chokoladen. Husk at dække hele bunden, da marengsen kan finde på at udvide sig, og vil lade sådan nogle små “orme” af marengs, hvis ikke hele bunden er dækket af chokolade. Lad chokoladen løbe af flødebollen inden du vender den om. Se video herunder for bedre forståelse 🙂
JEG GLÆDER MIG TIL AT SE JERES KREATIONER! Husk at HASHTAGGE #flødebolleepidemi !!!
26 Comments
Mie Grundtvig
6. december 2018 at 17:59Jeg har GLÆDET MIG SÅ MEGET til den her opskrift! Glæder mig til mandag hvor jeg har tid til at prøve! TAK for dig og dine gode opskrifter ❤️?
Liv Martine
18. december 2018 at 14:39Hvor fedt!!! <3
Pia
6. december 2018 at 19:44Hey Liv tusind tak for opskrift, det må jrg straks prøve. Har du alternativ bund (kan ikke lide marcipan). Kh.
Liv Martine
18. december 2018 at 14:39Det kommer på sigt 🙂
Annie Kjærside Voigt
6. december 2018 at 23:32Tak for tippet med kakaosmør ?
Har det betydning om det er en chokolade med mere eller mindre kakaoindhold?
Vh Annie
Liv Martine
18. december 2018 at 14:39Hm, jeg må melde pas på denne 🙂
Marie-Louise Stenbæk Madsen
7. december 2018 at 14:52STRESS!! Står i Føtex med 1000 andre mennesker…Kan man bruge noget andet end kakosmør det kan ikke skaffes??
Liv Martine
18. december 2018 at 14:39nope, man kan smelte chokolade uden, laget bliver bare ikke lige så tyndt 🙂
Cilie
9. december 2018 at 7:31De ser så lækre ud! Opbevarer du dem også i køleskabet når de er helt færdige? Mvh Cilie
Liv Martine
18. december 2018 at 14:37Gerne køligt, virtualrum feks 🙂
Line
11. december 2018 at 21:18Hej Liv.
Jeg undrer mig lidt, for der siges at man bør tempererer sin chokolade for at den giver knæk og blank overflade, men det skal man måske ikke med flødebolleovertræk?
Kh Line ?
Liv Martine
18. december 2018 at 14:36Jo det står der også? 🙂
Rikke Andersen
12. december 2018 at 16:19Hej Liv,
Kan man bruge andet end vanilje pasta?
Jeg har været i Bilka og jeg kunne hverken finde vaniljepasta eller kakaosmør ?
Liv Martine
18. december 2018 at 14:36Vaniljestang eller sukker er fint 🙂
Katrine
16. december 2018 at 18:58Hej Liv.
Kan man gemme flødebolleskummet, hvis der er mere tilbage af det? Og hvordan skal det opbevares? ?
Liv Martine
18. december 2018 at 14:36Jeg er ved at teste det i dag, jeg tror det desværre ikke 🙂
Natasja Mygind Pedersen
19. september 2019 at 11:28Hej Liv?
Jeg har i dag lavet 2 varianter af flødeboller, fra Flødebolle-foldebogen. Tusind tak for den mulighed, og for dine fantastiske opskrifter??
Kan man gemme det overskydende chokolade med kakaosmør, eftersom jeg har en del tilbage?
Mvh.
Natasja?
Liv Martine
6. november 2019 at 9:40Tusind tak for din søde besked <3
Yes det kan du sagtens !
Kamilla
1. oktober 2019 at 18:06Når jeg tempererer chokoladen i microovnen mislykkes det hver gang… Jeg overvejer at prøve enten på min Thermomix eller over vandbad – men hvis det skal tempereres over vandbad, vil du så anbefale at jeg smelter det hele på én gang, eller at jeg følger en alm. fremgangsmåde, hvor jeg kun smelter en del af chokoladen og dernæst hælder det over i hakket chokolade?
Håber du forstår mit spørgsmål 😀 Jeg kunne desværre ikke stille det inde på kagetid.
Liv Martine
6. november 2019 at 9:39HVis det er over vandbad skal det gøres som du selv beskriver <3
Flødeboller
5. oktober 2019 at 10:50[…] både med smag og udseende. Jeg bruger altid grundopskriften fra Liv Martine, den kan findes HER. At lave flødeboller kan være lidt drilsk. Jeg har endnu ikke oplevet, at mine flødeboller ikke […]
Liv Martine
6. november 2019 at 9:39tak <3
Pernille
12. oktober 2019 at 6:18Hej Liv
Hvor lang tid kan flødebollerne holde sig?
Liv Martine
6. november 2019 at 9:384-5 dage køligt <3
Cecilie
30. oktober 2019 at 0:03Smager flødebollerne ligeså godt dagen efter de er lavet, eller er de bedst den første dag?
Liv Martine
6. november 2019 at 9:38Jeps <3