Flettet wienerdej med karamel og æblekompot - Liv Martine

Flettet wienerdej med karamel og æblekompot

// Lavet i samarbejde med MAD&venner – Foto: Skovdal, Carsten Nørgaard //

Flettet wienerdej med karamel og æblekompot

6-8 stk. flettet wienerdej

 

Karamel

1 dåse kondenseret mælk

 

Æblekompot

2 æbler

75 g. smør

4 dl. vand

50 g. sukker

 

Wienerdej
(Alt skal være iskoldt! Sæt på køl, inden du går i gang)

2 dl. koldt vand

50 g. koldt sukker

2 kolde æg

35 g. kold gær

550 g. koldt mel

15 g. salt

50 g. koldt fedtstof

  1. 500 g. smør

  

Karamel

Kog den kondenseret mælk i 3 timer og stil den på køl.

Æblekompot

Skræl æblerne. Hak dem i små tern. Smelt smørret i en gryde, tilsæt vand og til sidst æblerne. Kog æblerne møre (Hold øje med vandet ikke fordamper og æblerne brænder på, tilsæt mere vand hvis det er tilfældet) og tilsæt til sidst sukker. Kom herefter æblekompotten på køl.

Wienerdej

Tænd ovnen på 190 grader traditionel varme. Bland vand, sukker, gær og æg sammen Kom melet ovenpå og der ovenpå kom fedtstof (50 g.) som du smuldre og salt (Vigtigt salt og fedtstof ikke kommer ned i gæren direkte, da salt nedbryder gær, og fedtstof indkapsler det, og det vil derfor ikke få den optimale virkning ift. hævning). Ælt til den kun lige hænger sammen.

Vej dejen. Halvdelen af det dejen vejer, er det antal gram smør mam skal bruge, cirka 500 g. smør.

Bank smørret i 15 gange 15 cm og kom den oven på dejen og fold dejen omkring smøren. Det er vigtigt at smørret tydeligt mærkes langs dejens kanter.

Rul dejen ud til 30-60 cm og fold begge sider ind og sæt på køl kort. Husk at børste overskydende mel af. Dette gøres to gange mere og så sætter du den på køl igen.

Rul nu forsigtigt dejen ud og skær mellem 6-8 rektangler, skær tynde strimler på langsiderne som man kan flette med. Inden den flettes smør først et lag karamel på midten og derefter lig et lag æblekompot og felt herefter ind over.

Lad den hæve i en halv times tid. Smør herefter med lidt mælk og æggeblommer og bag i cirka 20 minutter.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Helene Jensen
    10. december 2018 at 11:06

    Hvilket fedtstof bruger du?
    Og når du fletter hvad gør du så?

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.