Min personlige favorit - Liv Martine

Min personlige favorit

IMG1784_srcset-large

Ingredienser:

Hasselnøddebund:

  • 100 g. hasselnødder
  • 100 g. valnødder
  • 100 g. usaltede pistacienødder
  • 6 æggehvider
  • 225 g. rørsukker
  • 2 spsk. mel

Saltkaramel:

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 80 g. brun farin
  • 80 g. smør
  • 2 ½ tsk. havsalt

Lyse limekagebunde:

  • 100 g. mel
  • 100 g. sukker
  • 2 dl. Æggehvider
  • 1 dl. Æggeblommer
  • 50 g. smør
  • 1 lime (skallen)

Lime og ingefær mousse:

  • 4 dl piskefløde
  • 2 dl crème fraiche 38%
  • 2 dl yoghurt Natural
  • 150 g. sukker
  • 1 dl lime saft + skallen (ca. 5 limefrugter)
  • 7 ½ blade husblas
  • Frisk ingefær 15 gram

Smørcreme:

  • 150 g. smør
  • 150 g. palmin
  • 600 g. flormelis

Overtræksmarcipan + pynt:

  • 500 g. ren rå marcipan
  • 250 g. flormelis
  • 75 g. glukosesirup

Chokoladepynt:

  • 300 g. god mørk chokolade (helst Callebaut)

Fremgangsmåde:

Bunde:
Nødderne ristes på panden og blendes bagefter. Pisk æggehviderne sammen med sukkeret. Der tilsættes nu de stiftpiskede æggehvider i nøddeblandingen sammen med melet.
Halvdeles af massen fordelen i en firkantet form på 20 gange 40 cm og bages i 18 minutter ved 200 grader varmluft.
Mens den bager, laver du din karamel.
Saltkaramel:
Kom alle ingredienserne op i en gryde og kog det op. Rør hele tiden i massen (HELE TIDEN, ellers brænder den på).  Når den får en gylden farve og tykner, tager du den af blusset.
Tag nu din første bund ud og hæld karamellen udover og kom det sidste af din nøddebund ovenpå karamellen og bag yderligere i 20 minutter.
Lad dejen afkøle og stik derefter en ring ud til den store kage og 4 små til dit kagetårn.
Lyse limekagebunde:
Smelt smørret og afkøl. Riv din lime på den fine side af et råkostjern. Pisk dine æggehvider stive og derefter piskes æggeblommer sammen med sukkeret luftigt. Sigt melet og den afkølede smør ned i æggeblommemasse og vend forsigtigt. Tilsæt nu din limeskal. Vend derefter halvdelen af dine æggehvider i æggeblommemassen, og derefter den sidste halvdel.
Dejen fordeles på en bradebande med bagepapir og bages ved 200 grader varmluft i cirka 15 minutter.
Lad dejen afkøle og stik derefter to ringe ud til den store kage og 8 små til dit kagetårn.

Lime og ingefær mousse:
Lig husblassen i blød i koldt vand. Bland creme fraiche, yoghurt natural og sukker sammen og pisk det sammen ved lav hastighed. Riv dine lime på den fine side af råkostjernet, og skræl derefter dine lime. Kom dem i en juicepresser sammen med 15 g. frisk ingefær. Der skal blive cirka 1 dl.

Kog massen op med 25 g. af sukkeret. Kram vandet fra husblassen og smelt det sammen med limeingefærjuicen og afkøl det. Pisk fløden op, men ikke for meget. Vigtigt at den ikke bliver pisket for meget! Rør limeingefærjuicen i yoghurt-blandingen i en tynd stråle og rør hurtigt. Vend til sidst flødeskummet i sammen med den friske limeskal. Den er nu klar til at blive hældt i formen. Som Mette og Jan ville sige, en mousse skal kunne støbes i formen 😀

Sammensæt kagen:
Kom kageplast i din store kagering og i dine 4 små kageringe. Tag først din nøddebund og placer i bunden, derefter mousse, så en lys limebund, mousse igen og til sidst en lys limebund mere, og så på køl.

Smørcreme:
Pisk smør og palmin luftigt, cirka 10 minutter.
Tilsæt derefter flormelis, husk at sigte det ned i massen og pisk igen og så har du din smørcreme.

Smørcremen skal smøres på hele kagen i et tyndt lag, før den bliver betrukket med marcipan

Overtræksmarcipan + pynt:
Alle ingredienserne æltes sammen (gerne i en røremaskine!) til en ensartet & smidig masse (det er fedtet, men sådan er det..)

Chokoladepynt:
Temperer din chokolade og kom på kageplast – se beskrivelsen længere nede.

Airbrush:
En airbrush er ikke helt billig, men hvis man godt kan lide at lave flotte kager og lege med farver, så skal man gøre sig selv den tjeneste at købe en. Den giver et helt unikt resultat.

Opbygning:
Lav først kagen. Betræk den efterfølgende med marcipan. Tag tre af de små kager og stil ovenpå hinanden og kom et grillspyd igennem så det bliver stabilt og betræk det med marcipan.

Farv nu den store kage grøn med din airbrush og efterfølgende huset sort og en perlemor over den sorte farve.

Lav dit tag i marcipan og farv det lilla. Lav en lille bog i marcipan og farv siderne hvide og omslaget lilla. Skriv med en spiselig tusch (der var engang…).

Lav små sten og farv dem med airbrushen, vigtigt at du laver skygger så stenene ikke bliver helt sorte.

Lav dit Rapunzel hår i marcipan og træk streger igennem det med et grillspyd så det ligner hår. Farv det gul og efterfølgende en guld henover.
Temperer din chokolade og fordel det på et stykke kageplast og tag en spartel med spidser således du kan lave græsstrå i chokolade. Kom det nu rundt om den store grønne kage.
Gør det samme med tårnet og lav desuden en ekstra cirkel af chokolade som kan komme ned over tårnet, således det får en 3D effekt.

Tag nu den store kage ud og fjern kageplast, stik tårnet ned i kagen, kom den ekstra cirkel chokolade ned om tårnet og kom taget på. Skær et lille hul i tårnet og placer håret deri. Lad det falde hele vejen ned langs kagen. Placer din bog så den hviler op af tårnet og placer dine sten så du synes det ser flot ud. Gå derefter ud i haven og find små mini blomster, eventuelt Rapunzler eller Havepest (det ligner Rapunzler på en prik) og lig ved stenene og tadaaa…. Har du en smuk Rapunzel kage.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Louise
    27. februar 2016 at 22:11

    Jeg vil vildt gerne prøve at lave denne lækre kage. Men hvor mange personer er der til ca.???

    • Reply
      livmartine
      27. februar 2016 at 22:36

      Den er til cirka 15 personer 🙂

      • Reply
        Louise
        28. februar 2016 at 22:12

        Okai, tak for svar.

  • Reply
    Caroline
    23. april 2016 at 0:49

    Hej Liv, jeg skal holde fødselsdag i morgen og min saltkaramel bliver ved med at skille, jeg har lavet den 2 gange før, men denne gang vil den ikke samarbejde. Har du et bud på hvad jeg gør galt ?:)

    • Reply
      livmartine
      29. april 2016 at 9:11

      Skille? Hvordan skille? Har jeg aldrig prøvet før?
      Ellers så tog dåsen med kondenseret mælk i tre timer og kom salt i og brug det i stedet. 🙂

  • Reply
    Daniela
    27. april 2016 at 0:05

    Har længe kigget på denne lækre opskrift og nu skal det være 🙂 Kan den laves dagen i forvejen eller bliver saltkaramelbunden for blød?

    • Reply
      livmartine
      29. april 2016 at 9:10

      Det kan den sagtens! 😉

  • Reply
    Mia
    27. april 2016 at 19:17

    Hej Liv:) Den lyder SÅ lækker din kage. Er det for meget at lave selve kagen halvanden til to dage i forvejen? Og hvad med marcipanen, hvor tidligt kan man komme den på, “sveder” marcipan i køleskabet? Kh Mia

    • Reply
      livmartine
      29. april 2016 at 9:10

      Du kan sagtens lave kagen to dage før og komme den i køleskabet, men marcipanen ville jeg først komme på dagen hvor den skal serveres, for at det lige præcis ikke kommer til at se træls ud i køleskabet 🙂

  • Reply
    Pia Christiansen
    11. maj 2016 at 18:06

    Lyder som en rigtig lækker kage og den skal helt klart prøves inden jeg skal lave kage bord til min mors 70 års fødselsdag 🙂

    • Reply
      livmartine
      22. juni 2016 at 9:27

      Hej Pia 🙂 Det lyder bare godt, jeg glæder mig til at høre hvordan den er blevet.

  • Reply
    Lone Nielsen
    15. marts 2017 at 21:25

    Hej Liv
    Først mange tak for et kig ind i din spændende verden. Kan man erstatte valnødderne i nøddebunden med f.eks. mandler, da jeg ikke kan tåle valnødder? ?
    Jeg har længe gået og ventet på en bog fra dig med dine fantastiske kager…. Er der planer om at udgive en i nærmeste fremtid? ????

    • Reply
      Liv Martine
      17. marts 2017 at 9:56

      Hej Lone 🙂
      Det kan man sagtens, du bestemmer helt selv hvilke nødder du vil bruge 🙂
      Hm….. Det kan jeg desværre ikke fortælle noget om endnu 😉

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.